Chiro Lozen
Spelen | Lachen | Leren

Ca va? 2018-2019!


Ca va? is een vraag die heel snel gesteld wordt. Denk maar aan het moment dat je toekomt op de Chiro. Het is bijna een soort van begroeting geworden. Maar hierdoor is de betekenis van de vraag vaak wat ondergesneeuwd. Want eerlijk, hoe vaak krijg je een echt antwoord op de vraag? Bijna nooit! En dat is jammer.

We zijn met zo een 100.000 in de Chiro! Dat is veel, erg veel. Iedereen heeft zijn eigen verhaal mee op zak. De ene wordt blij als hij een hond ziet, de ander als hij het eindelijk zondag is. De ene wordt triest als hij thuis ruzie heeft, de ander omdat hij een spel verloren heeft. Iedereen voelt andere dingen. En soms is het niet gemakkelijk om hierover te praten. We willen dat Chiro een plek kan zijn waar iedereen zich goed kan voelen en met zijn verhaal terecht kan. Niet eenvoudig! Maar als we allemaal ons best doen, dan zal dat zeker al iets beter lukken dan dat vandaag het geval is.

Moeten we daarom elke zondag middag beginnen met een rondje "Hoe voel je je?". En zware babbels doen? Neen, zeker niet! Als we ons best doen om ervoor te zorgen dat wie iets wil zeggen, het kan zeggen, zijn we al een hele stap verder. En hoe doe je dat dan wel? Ook niet eenvoudig! Maar soms kan echt gemeend vragen "He, hoe gaat het met je?" al meer dan genoeg zijn. Of ervoor zorgen dat iemand op de Chiro even al zijn zorgen kan vergeten.

Allemaal dingen die eigenlijk heel vanzelfsprekend klinken en eigenlijk toch niet zo moeilijk zijn. Maar we mogen het vooral niet vergeten.


Iedereen Chironaut 2017 - 2018


Ruimte om te spelen!

Ziggy beleeft een spannend ruimteavontuur en zoekt de zes unieke speelmedailles die tonen wat een Chironaut is. Verzamel samen met Ziggy en de hele Chirobeweging de zes speelmedailles. Je bent Chironaut als je durft doen waar de speelmedailles voor staan.

Chironaut, zn., mv. (-en), m/v/x, Iemand die kan en durft spelen (1.) los van letterlijke en figuurlijke grenzen (2.) met een grote dosis fantasie en creativiteit.

Klik hier en luister het jaarthema lied: Chi-Roooo-Naut


Chirocycle 2016 - 2017


Drie woorden: precycle, recycle en upcycle. Of in een woord: minder verspillen! Minder verspilling van eten, van materiaal, van water, van energie en van grondstoffen. Hoe? Door afval te vermijden, spullen te hergebruiken, of van iets ouds iets nieuws te maken. Door te kringlopen dus.Concreet: we zetten leiding en leden ertoe aan om zo weinig mogelijk voedsel, energie, water en ander materiaal te verspillen. We sensibiliseren Chirogroepen en zetten hen creatief aan het werk.

We leggen de nadruk op drie manieren van '-cycling'. We maken onze leiding en leden ervan bewust dat je met afval en oud materiaal heel wat meer kunt doen dan afvoeren naar het containerpark. Ja, dat je die afvalberg zelfs kunt vermijden. En niet zoals je dat op school leert, maar om er zelf creatief mee aan de slag te gaan.

Klik hier en luister het jaarthema lied: Chirocycle


Geef kleur! 2015 - 2016


Twee woorden en een uitroepteken. Meer hadden we niet nodig om de titel van het jaarthema te verzinnen. We gaan niet veel woorden vuil maken aan de boodschap want jij bent aan zet. We geven je een virtuele schouderklop en het volgende gratis kleuradvies.

Geef Kleur! is een oproep. Elk weekend ben jij de gedroomde ambassadeur voor de Chiro. Jij smijt je volledig met je kleurrijke persoonlijkheid en dat zien we graag gebeuren.

Kijk, het is heel eenvoudig. Iedereen kan zichzelf zijn in de Chiro. Je hoeft niets speciaals te kunnen of te doen om bij de Chiro te komen. Dat vinden wij de normaalste zaak van de wereld en bovendien levert dat een kleurrijke en diverse boel op.

Je hebt kleine en grote Chirogroepen, je hebt er in de stad en op het platteland, enzovoort. Jouw Chirogroep is anders dan de andere en dat is goed. Allemaal gelijk: hoe saai zou dat niet zijn? Toch is er een gemeenschappelijke factor: spel! Hoe divers we ook zijn, spel verbindt alle Chirogroepen in Vlaanderen met elkaar.

We spelen dit jaar met kleur en dagen je uit om te kijken naar hoe kleurrijk en divers je Chirogroep is. Ontdek de verrassende kanten van een spel en van je groep! Vervorm een spel zodat het nog meer kleur krijgt. Speel een spel op een absurde locatie, verander regels of speel samen met een andere Chirogroep.

En verzamel alle kleuren! Lijkt je dat geen goed idee? Ga op zoek naar nieuwe kleuren! Laat je verwonderen door iedereen die in je groep zit en overtuig de rest van de buurt om mee kleur te geven aan de Chiro!

Jij hebt nu het jaarthema in handen. Hoe je het inkleurt, dat bepaal je zelf. Weet dat de kleur die jij toevoegt mee de kracht van je groep bepaalt. Speel met kleur en geniet van dit werkjaar!

Klik hier en luister het jaarthema lied: Geef kleur


Chiromantiek 2014 - 2015


Bij Chiromantiek denk je misschien al meteen aan roze hartjes, kussende koppels bij zonsondergang of een slow op een melig muziekje op de Chirofuif. Maar Chiromantiek gaat over veel meer dan dat.

We zijn met superveel in de Chiro en we zien mekaar allemaal graag! Er zijn dan ook super veel graag-zien-relaties mogelijk in de Chiro: de leden zien elkaar graag maar ook hun leiding, de leiding ziet de leden graag en ook hun medeleiding en de gewesters,.. en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De Chiro zit boordevol Chiromantiek. Het vloeit doorheen onze werking en we zien het elke dag weer op de verschillende niveaus. Dit jaar zetten we dat in de kijker en pikken we er een heleboel relaties uit waar we expliciet willen tonen dat we onszelf graag zien, mekaar graag zien of respect hebben voor andere relaties.

Klik hier en luister het jaarthema lied: Chiromantiek


Chiro in de buurt 2013 - 2014


Vijfhonderdéénenzestig miljoen zeshonderddrieëntachtigduizendzeshonderd (ofwel 561.683.600) mensen zijn bij de Chiro of zijn er ooit lid van geweest. Daarnaast zijn er nog 157.589 ouders en 8630 kleine zelfstandigen die de Chiro helpen. En dan hebben we ook nog de 3500 buren van onze Chirolokalen.

Jawaddedadde, wij hebben nogal eens een serieus netwerk om op te rekenen! En maar goed ook, want al die mensen en organisaties uit de buurt helpen ons gratis of toch serieus goedkoop met hun sterke handen, kennis, contacten, sponsoring, enzovoort. Zonder hen zouden onze bivakken en Chironamiddagen er heel anders uitzien. Maar omgekeerd geldt ook: de buurt zou heel wat kleurlozer zijn zonder de Chiro. Een Chirogroep brengt speelsheid op straat, houdt verveling weg, brengt mensen samen, opent voordeuren, enz.!

Hoog tijd voor een jaarthema over onze buurt: WijkUit! Sla de Chirodeur achter je dicht en trek met je leden de buurt in, vergroot je netwerk, kleur de straten Chiro en organiseer een groots buurtfeest. Op het einde van het jaar willen we met zekerheid kunnen zeggen dat elke Vlaming en Brusselaar iemand in de Chiro kent. En omgekeerd!

Klik hier en luister het jaarthema lied: Chiro in de buurt